ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Η ετυμολογική έννοια του “Barista”, η οποία προέρχεται από την ιταλική γλώσσα και ορίζεται ως τον άνθρωπο που βρίσκεται σ’ ένα μπαρ και ασχολείται με την δημιουργία και το σερβίρισμα καφέ & διαφόρων άλλων ροφημάτων.
Στη σύγχρονη επιχειρηματική πραγματικότητα, η έννοια του “Barista” αφορά τον ειδικευμένο εργαζόμενο που ασχολείται με την τέχνη του καφέ & την παρασκευή, κυρίως, ροφημάτων με βάση το καφέ espresso.
Ο καφές, υπό την ευρεία έννοια, είναι το δημοφιλέστερο ρόφημα στον κόσμο, συνεπώς ο συγκεκριμένος εργαζόμενος – επαγγελματίας στο χώρο, επιβάλλεται να γνωρίζει όλα τα μυστικά του άριστου καφέ, τα οποία ξεκινούν από την καλλιέργεια του φυτού, την συλλογή των κόκκων, τη διαλογή και την αποθήκευση τους, τη δημιουργία κατάλληλων, ανά περίπτωση χαρμανιών, την παρασκευή ροφημάτων και τη δημιουργία νέων.
Συγκριτικό πλεονέκτημα της επαγγελματικής προσωπικότητας του απασχολούμενου στο συγκεκριμένο χώρο είναι ο άψογος χειρισμός όλων των τύπων επαγγελματικών μηχανών εσπρέσο και όλων των παρελκόμενων αυτών.
Όπως είναι εμφανές είναι ένα επάγγελμα που απαιτεί διαρκή επιμόρφωση, βαθιά γνώση του συγκεκριμένου προϊόντος καθώς και των εξελίξεων του κλάδου επαγγελματισμό που διακρίνει τον barista από τον απλό μπουφετζή.
Στο συγκεκριμένο σημείο πρέπει να τονισθεί ότι το αισθητήριο όργανο της όρασης είναι καθοριστικό στην επιλογή ή στην απόρριψη ενός προϊόντος. Συνεπώς η τέχνη & ο επαγγελματισμός ενός barista, δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην σωστή παρασκευή ενός ροφήματος, αλλά και στην ελκυστική του παρουσίασή, η οποία θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του.
ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ
Το συγκεκριμένο σεμινάριο απευθύνεται σε:
- Σε σπουδαστές – αποφοίτους αντίστοιχων σχολών Τουρισμού & Επισιτισμού όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων
- Σε σπουδαστές – αποφοίτους διαφόρων σχολών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, που επιθυμούν να εμπλουτίσουν το Βιογραφικό τους Σημείωμα
- Σε επαγγελματίες του συγκεκριμένου κλάδου που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν επιπλέον δεξιότητες
- Σε νεοεισερχόμενους στον χώρο του καφέ – μπαρ και της καφετέριας που επιθυμούν να αναβαθμίσουν τις γνώσεις τους και να αποκτήσουν νέες δεξιότητες προκειμένου να μπορέσουν να εργαστούν αποτελεσματικά στον χώρο αυτό.
Αξίζει να τονισθεί ότι τα βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα που καθιστούν απαραίτητη τη ζήτηση για κατάλληλα εκπαιδευμένους baristas, είναι η αύξηση της προσφερόμενης εργασίας & το πλήθος των ανταγωνιστών ενώ παράλληλα παρατηρείται πτώση της κατανάλωσης. Συνέπεια αυτού είναι όλοι οι χώροι που παρέχουν το συγκεκριμένο αγαθό (λ.χ. καφετέριες) και θέλουν να παραμείνουν στο χώρο, να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες σε ανταγωνιστικές τιμές.
ΣΚΟΠΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Σκοπός του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος είναι διπλός: Αφενός όλοι οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή τις απαραίτητες θεωρητικές γνώσεις, αφετέρου να αποκτήσουν την πρακτική τεχνογνωσία για την παρασκευή σωστών ροφημάτων καφέ και όχι μόνο. Μέσω της παρακολούθησης του εκπαιδευτικού προγράμματος θα γνωρίσει & θα έρθει σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του καφέ και θα αντιληφθεί τους λόγους που κάνουν τον καφέ ιδιαίτερο, διαφορετικό και ελκυστικό. Κλείνοντας πρέπει να τονισθεί ότι με την ολοκλήρωση της παρακολούθησης του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα κατέχουν όλες τις βασικές γνώσεις για την τέχνη του καφέ και θα μπορούν να αντεπεξέλθουν επάξια σε ένα ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον.
ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΥΛΗ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Το σεμινάριο χωρίζεται σε δύο φάσεις:
Τη θεωρητική προσέγγιση και Την πρακτική εξάσκηση
Θεωρητική προσέγγιση
- Το δέντρο του καφέ
- Η ιστορική εξέλιξη του καφέ
- Ο καρπός του καφεόδενδρου
- Οι ποικιλίες του καφέ
- Οι σύγχρονοι τρόποι επεξεργασίας του καφέ
- Οι μέθοδοι καβουρντίσματος
- Οι τρόποι άλεσης
- Κατηγορίες καφέ
- Ελληνικός
- Φίλτρου
- Στιγμιαίος/ Frappe
- Espresso/ Cappuccino
- Λοιπές κατηγορίες
- Μηχανές- Εργαλεία- Σκεύη
- Μύλοι αλέσεως
- Η μηχανή του Espresso
- Οι βασικές Αρχές Λειτουργίας Μηχανής Espresso
- Ο καθαρισμός της μηχανής Espresso
- Τα σκεύη του καφέ
- Σοκολάτα- Κακάο
- Το κακαόδεντρο
- Η ιστορία του κακάο
- Οι τρόποι επεξεργασίας του
- Παρασκευή ροφημάτων με σοκολάτα
- Παρασκευή ροφημάτων με κακάο
- Συνδυασμοί ροφημάτων με αλκοόλ
- Το τσάι
- Η ιστορία του τσαγιού μέσα στο χρόνο
- Οι κατηγορίες τσαγιού
- Οι τρόποι επεξεργασίας του τσαγιού
- Παρουσίαση & κατανάλωση τσαγιού
- Λοιπά αφεψήματα & ροφήματα
- Η δημιουργία & η χρήση της σαντιγί
- Latte art και Etching
- Τα υλικά & τα εργαλεία του Latte art και Etching
- Η εξέλιξη & η λειτουργία των café
- Ποιοτική Εξυπηρέτηση Πελατών
Πρακτική εξάσκηση:
- Ελληνικός καφές στο υγραέριο
- French press
- Ρυθμίσεις μύλου άλεσης espresso
- Παρασκευή espresso (ristretto, espresso, lungo)
- Cappuccino, latte
- Freddo
- Irish Coffee
- Σοκολάτα
- Ζεστά & κρύα τσάγια
- Λοιπά ροφήματα & αφεψήματα
- Υγιεινή ανθρώπων, χώρων & σκευών
ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ
Η χρονική διάρκεια του σεμιναρίου ορίζεται στις είκοσι (20) ώρες και η παρακολούθηση μπορεί να πραγματοποιηθεί με τη φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Με την λήξη του προγράμματος ο εκπαιδευόμενος θα λάβει Βεβαίωση Παρακολούθησης, πιστοποιημένο από τον ΕΟΠΠΕΠ.
Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και απόκτησε την εξειδίκευση που χρειάζεσαι
Course Features
- Lectures 0
- Quizzes 0
- Duration 50 hours
- Skill level All levels
- Language English
- Students 0
- Certificate No
- Assessments Yes