Η ιστορία πίσω από το λογότυπο της Apple
Εάν η ομορφιά είναι αλήθεια και η αλήθεια ομορφιά, όπως υποστήριξε ο Βρετανός ποιητής John Keats, τότε αυτή η ιστορία θα έπρεπε να είναι αλήθεια: Το λογότυπο στο πίσω μέρος του iPhone ή του Mac σας είναι ένα αφιέρωμα στον Alan Turing, τον άνθρωπο που έβαλε τα θεμέλια για τον σύγχρονο υπολογιστή, που πρωτοπόρησε στην έρευνα της τεχνητής νοημοσύνης και ξεκλείδωσε γερμανικούς κώδικες πολέμου.
Ο θάνατός του, μια δεκαετία μετά το τέλος του πολέμου, παρέχει τη σύνδεση με την Apple. Μη αναγνωρισμένος για το έργο του, αντιμετωπίζοντας φυλάκιση για μεγάλη απρέπεια και ταπεινωμένος με ενέσεις οιστρογόνων που προορίζονταν να «θεραπεύσουν» την ομοφυλοφιλία του, δάγκωσε ένα μήλο που είχε περιχύσει με κυανιούχο άλας. Πέθανε στην αφάνεια στις 7 Ιουνίου 1954, 10 χρόνια και μία μέρα μετά τις αποβάσεις των συμμάχων στην Νορμανδία, οι οποίοι είχαν χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες που συλλέχθηκαν με τις μεθόδους του.
Στην συνέχεια, δύο επιχειρηματίες από το Στάνφορντ που αναζητούσαν ένα λογότυπο για την ολοκαίνουργια εταιρεία ηλεκτρονικών υπολογιστών τους, θυμούνται τον Turing και τη συμβολή του στον τομέα τους. Επιλέγουν ένα μήλο – όχι ένα πλήρες μήλο, αλλά ένα με μία δαγκωματιά.
Δυστυχώς, η αλήθεια σπάνια είναι τόσο απλή ή όμορφη, όπως θα θέλαμε. Το 2005 που βγήκε αυτή η ιστορία ήταν διαπιστευμένη ως αληθινή από κάποιον εργαζόμενο της Apple. Λίγα χρόνια αργότερα ένας άλλος υπάλληλος της Apple δήλωσε ότι μπορεί να είναι μύθος. Μπορεί να είχε ξεκινήσει ο μύθος γύρω στο 2001 που βγήκε η ταινία The Imitation game σχετικά με τους αποκωδικοποιητές του Bletchley Park, τον μηχανισμό Enigma και τον Alan Turing. Μετά από έλεγχο με την έδρα της Apple, και παρόλο που ήταν μη εμπλεκόμενοι, ήταν σαφές ότι η ιστορία του Turing δεν ήταν η επίσημη ιστορία της Apple.
Άλλες θεωρίες προωθήθηκαν. Το μήλο αντιπροσώπευε τη γνώση, όπως στη βιβλική ιστορία του Αδάμ και της Εύας, ή αναφέρεται στον πτώση του καρπού που οδήγησαν τον Sir Isaac Newton στην έννοια της βαρύτητας. Υποστηρικτές της τελευταίας θεωρίας σημειώνουν το όνομα του φορητού PDA της Apple, το Newton, αλλά αυτό ήταν περισσότερο από μια δεκαετία μετά τη δημιουργία του λογότυπου.
Δυστυχώς, τα αποδεικτικά στοιχεία δείχνουν τώρα σε μια πιο προφητική κατεύθυνση. Σε μια συνέντευξη του 2009 με το CreativeBits , ο Rob Janoff, ο άνθρωπος που σχεδίασε το λογότυπο, απορρίπτει τον Sir Isaac ή τη Βίβλο ως υλικό πηγής και, ενώ λέει ότι είναι γοητευμένος από τη συσχέτιση με την ιστορία του Turing, λέει ότι δεν τη γνώριζε εκείνη τη στιγμή.
“Φοβάμαι ότι δεν είχε καμία σχέση με αυτό”, είπε. “Είναι ένας υπέροχος αστικός μύθος.”
Ο Janoff λέει ότι δεν έλαβε καμία συγκεκριμένη αναφορά από τον Steve Jobs και παρόλο που είναι θολό για τον τρόπο που κατέληξε στο απλό περίγραμμα ενός μήλου, ο λόγος για το δάγκωμα είναι ξεκάθαρο: είναι εκεί λόγω κλίμακας, λέει, έτσι ώστε ένα μικρού μεγέθους Apple λογότυπο εξακολουθεί να μοιάζει με μήλο και όχι κεράσι.
Δεν ήταν πολύ καιρό πριν ο Janoff ανακαλύψει την πρώτη ευτυχή σύμπτωση του σχεδιασμού του, όταν ένας συνάδελφος του είπε ότι τα “bytes” (όπως το bites – δαγκώνω ή δαγκώματα) ήταν οι θεμέλιοι λίθοι της πληροφορικής. Ο πιο ρομαντικός μύθος θα ακολουθούσε.
Ευχόμαστε σε έναν σεβασμό για την ομορφιά πέρα από τη ψυχρότητα και είναι γεγονός η σιωπή του Steve Jobs σχετικά με το θέμα. Θα μπορούσε να απορρίψει τους μύθους που εμπνεύστηκαν από την εταιρεία του, αλλά επέλεξε να μην το κάνει. Περισσότερο από όλους, εκτιμούσε την αξία μιας όμορφης ιστορίας.
Πηγή: cnn.com